27 maart 2000

Bericht uit India

Na vier weken reizen is dit ons eerste verslag vanuit India.

REISROUTE
Delhi - Jaipur - Pushkar - Udaipur - Jaisalmer - Bharatpur - Agra - Delhi.


BELEVENISSEN
 
Na alle wilde verhalen die we over India gehoord hadden, vielen ons de eerste dagen in Delhi erg mee. 
De straten waren wel vies en vol met mensen, riksja's, scooters, driewieltaxi's, heilige koeien, er waren genoeg mensen die hoopten iets aan ons te kunnen verdienen en er waren wel wat bedelaars, maar eigenlijk was het niet veel anders dan in andere ontwikkelingslanden die we bezocht hebben. Wel was er enorm veel smog en we lazen zelfs dat één dag Delhi overeenkomt met het roken van 20 sigaretten. Behalve het kleurrijke straatbeeld waren er in Delhi niet veel bezienswaardigheden. We liepen een dag rond in Old Delhi door de drukke, nauwe straatjes van de bazaar met z'n volgepakte winkeltjes en bekeken een grote moskee en het oude, ommuurde fort. Toen we op een bankje in een park zaten, kwam er een mevrouw in felgekleurde sari voorbij met een grote mand met fruit op haar hoofd. We kochten wat bananen en sinaasappels en zij wenste ons acht kinderen toe, vier jongens en vier meisjes. We zullen zien.
Omdat we graag in april in Nepal willen zijn, hadden we slechts een maand de tijd om India te bekijken. Maar alleen in India zou je al wel een jaar kunnen reizen, dus hebben wij voor deze reis gekozen voor de provincie Rajasthan. Rajasthan ligt ten zuidwesten van Delhi en is het voormalige rijk van de Maharaja's. Volgens onze reisgids is het "India at its exotic and colourful best".
Vanuit Delhi gingen we met de bus naar Jaipur en zagen steeds meer kamelen en olifanten op straat verschijnen. 

In Jaipur werden we allebei geveld door "Delhi-belly", de bekende reizigersdiarree. De volgende dagen zagen we niet veel meer dan de binnenkant van onze kamer. Het leukste was wel het bezoek van een aap, die via onze balkondeur de kamer binnenstapte. Na Jaipur gingen we naar Pushkar, een rustig dorpje rond een heilig meer, waar hindoe-pelgrims komen baden. We vonden een perfecte kamer met een balkon direct boven de ghats (bad- en offerplaatsen) en uitzicht op de tempels en heuvels rond het meer. 
 Vlak onder ons voerden de hindoes een offeringsritueel uit. Met de hulp van een priester werden kleurstoffen, bloemen en een kokosnoot aan het meer geofferd. Na het ritueel verdwenen de gelovigen en sprong de priester in het water om de kokosnoot op te vissen voor hergebruik.
Omdat de diarree was teruggekomen, gingen we naar een dokter voor antibiotica. Op elke vraag van onze kant zei de dokter alleen maar "don't worry". Hij schreef ons drie soorten tabletten voor. Toen wij onze v
raagtekens zetten bij het nut van een pijnstiller, verdween deze terug in de kast. Toen we ons daarna afvroegen of twee kleine, felgele tabletjes wel zo nodig waren, zei de dokter: 'als je er geen vertrouwen in hebt, werken ze ook niet' en legde ze terug. De antibiotica bleven over en hij zei dat het een duur medicijn was. Het kostte maar liefst fl 7,50 voor ons samen, inclusief consult (en dat terwijl wij vóór vertrek bij de apotheek in Nederland een rekening hadden van maar liefst fl 700,=). Vanuit Pushkar namen we een bus naar Udaipur, "the Romantic City". Deze stad staat vol oude koopmanshuizen en paleizen, allemaal prachtig bewerkt en vol torentjes, boogjes en raampjes, erg sprookjesachtig.

Een groot deel van de James Bond film "Octopussy" is hier opgenomen en de film wordt dagelijks op veel dakterrassen van restaurants gedraaid. Het was grappig om de gebouwen op het beeldscherm tegelijkertijd links en rechts om je heen te zien liggen.
In Udaipur boekten we een luxe, directe nachtbus naar Jaisalmer (ca. 13 uur). Midden in de nacht we
rden we echter gewekt en moesten overstappen in een vieze, oude, rammelende bus met loszittende stoelen. Dit soort gebeurtenissen is typerend voor het reizen met bussen in India. 


Jaisalmer is een stadje aan de rand van de Thar-woestijn, die de grens vormt tussen India en Pakistan. Alle huizen zijn gebouwd van zandsteen en in het midden van de stad ligt op een heuvel een prachtig fort dat rechtstreeks uit de sprookjes van 1000 en 1 nacht lijkt te komen. Je komt het fort binnen via een slingerende weg door vier afzonderlijke, reusachtige toegangspoorten. Binnen het fort zijn paleizen, nauwe steegjes, bewerkte huizen én ons hotel. We kwamen in Jaisalmer aan op de dag voor het Holi-festival, waarbij de Hindoes het eind van de winter vieren door iedereen op straat met kleurstoffen te begooien en overgieten. We wilden onze meegebrachte kleren graag nog wat langer dragen, dus kochten we allebei een Indiase blouse en broek, fl 7,50 per set (we weten nu waar hippies hun kleren kopen). De volgende dag gingen we de straat op en kwamen terug met alle kleuren van de regenboog op gezicht, haren en kleding. Het leek wel carnaval buiten en iedereen deed mee. 
Vanuit Jaisalmer hebben we een trektocht gemaakt op kamelen door de woestijn. Het landschap was minder verlaten dan we gedacht hadden. Regelmatig zagen we geiten, struiken, kamelen en soms zelfs kleine dorpjes waar vrouwen water haalden uit een put en die in kruiken op het hoofd naar huis droegen. Op het warmst van de dag rustten we in de schaduw van een boom, terwijl de gids eten kookte op een houtvuurtje. Het servies werd vervolgens afgewassen met alleen maar zand. We overnachtten tussen de zandduinen, onder de blote hemel vol sterren. Het rijden op een kameel is trouwens niet erg comfortabel, zeker niet in draf en we dachten dat we na de trektocht wel bijna een spagaat zouden kunnen maken (maar dat viel tegen). Alles bij elkaar was het een bijzondere ervaring.
Met een nachttrein, een dagtrein en een bus gingen we door naar Bharatpur. Daar hebben we een dag rondgefietst in een Nationaal Park met vooral veel vogels. We zagen ijsvogels, ibissen, kraanvogels, uilen, parkieten en nog heel veel meer. Het was er heerlijk rustig en de natuur was prachtig. Gisteren zijn we een dag naar Agra geweest en hebben daar natuurlijk de Taj Mahal bekeken. Ook in het echt was het een prachtig gebouw, erg groot, van wit marmer en alle versieringen zijn niet met verf gemaakt, maar met ingelegde edelstenen in allerlei kleuren.
Vandaag zijn we met de trein teruggegaan naar Delhi, waar we vooral veel gaan internetten (is hier erg goedkoop en relatief snel) en nog wat praktische dingen regelen.

WEER
Over het algemeen droog, zonnig en ruim 30°C. Een paar keer een korte regenbui, waarvan één in de woestijn.

BEVOLKING
De mensen in India zijn over het algemeen minder vriendelijk en goedlachs dan de mensen in andere Aziatische landen. Op straat krijgen we als westerlingen wel veel aandacht en af en toe begint iemand wel een belangeloos, vriendelijk gesprek. Maar vaak wordt er weinig gesproken. Zo kan het voorkomen dat je in een restaurant zit en geen woord van de ober hoort: het menu wordt op tafel gegooid, je schrijft je eigen bestelling op, het eten wordt met afgewend hoofd voor je neergezet en na het betalen van de rekening is "thank you" al te veel gevraagd. Ook in winkels zijn de mensen erg ongeïnteresseerd en is klantvriendelijkheid ver te zoeken. Dit geldt overigens niet alleen voor toeristen, ook onderling wordt er heel wat afgesnauwd. Waarschijnlijk moet je hier erg voor jezelf opkomen en hard zijn om te overleven. Veel gewone mensen spreken een klein beetje Engels en zijn wel behulpzaam als je ze wat vraagt.

STEMMING
Het voelde direct al anders om een jaar weg te zijn in plaats van vier weken. Het "reisgevoel" was snel terug, maar de druk om zoveel mogelijk te zien in een korte tijd is veel minder. We hebben tot nu toe wel wat pech gehad en bijna de helft van de tijd rustig aan moeten doen omdat we ziek waren en dat was vervelend. We denken regelmatig aan Nederland en verlangen nu al naar een bezoekje aan een Albert Heijn. Jullie hebben maar geluk... Het is een heerlijk idee om straks door te gaan naar een nieuw land in plaats van terug naar huis.

VAN DE MENUKAART
De Hindi-versie van de menukaart kunnen we niet lezen, maar op de Engelstalige kaarten troffen we onder andere de volgende dingen aan:

  • "we served fresh food"
  • Sand Witch
  • Copa Chino
  • Spegetti
  • Lagssania
  • Strogna Off
  • Ministorny Soup
Het Indiase eten is best lekker, vaak rijst met een soort groentecurry en chapatis als eetbaar bestek. Duur is het in ieder geval niet: hier in Delhi hadden we voor nog geen fl 2,= p.p. een complete warme maaltijd, inclusief frisdrank.

WIST U DAT...

  • wij zo ongeveer de enige reizigers zijn in India zonder piercings of tatoeages?
  • wij hopen dat dat voor ons zo blijft?
  • de buschauffeurs in India zich op een drukke tweebaansweg gedragen als op een vierbaansweg?
  • er niets kan gebeuren omdat er voorin iedere bus een tempeltje is waaraan vóór de reis bloemen en wierook worden geofferd?
  • het hindoeïsme 330 miljoen goden kent?
  • er onlangs door een filmregisseur een nieuwe god is bijverzonnen die nu door vele hindoes wordt aanbeden?
  • de straten in de steden erg vies zijn door al het rondslingerende huisvuil en de loslopende veestapel?
  • je na een regenbui helemaal het idee hebt dat je door een mesthoop glibbert?
  • de telefoonlijnen vaak zo slecht zijn dat we soms wel anderhalf uur bezig zijn met het lezen van 8 korte e-mailtjes?
  • we jullie daarom willen vragen niet het originele bericht mee te sturen met het antwoord?
  • er in India een flink aantal beroepen is dat in Nederland onbekend is, zoals koeievlaaienverzamelaar en koeievlaaiendroger (voor de brandstof), tikka-verkoper (om op je voorhoofd te plakken), schoenenbewaker (bij tempels), lege-melkpakken-uit-vuilnis-verzamelaar (voor hergebruik??)?

PLANNING
Over een paar dagen gaan we vanuit Delhi naar Varanasi. Daarvandaan gaan we overland door naar Nepal, waar we van plan zijn om ongeveer een maand in de Himalaya te trekken.

We houden jullie op de hoogte!

Namaskar vanuit India.