
Op maandagochtend 15 september vlogen we met Finnair via Helsinki in zo'n 12 uur (eigenlijk veel te kort, want er is te veel te doen onderweg: films kijken, eten, slapen, inlezen over Korea) naar Seoul's ruime, schone en efficiente Incheon airport. Met een bus legden we de 60 km naar het centrum van deze enorme stad met ruim 10 miljoen inwoners af. Onderweg kregen we al een eerste indruk van de stad: veel hoogbouw, drukke maar goede wegen, Aziatisch, schoon: een soort kruising van Bangkok, Singapore en Hong Kong.
Omdat het nu weekend is, hebben we er voor gekozen om naar een stad te gaan in plaats van een volgend Nationaal Park. Gisteren hebben we daarom een hele dag in een paar bussen gezeten en zijn uiteindelijk aangekomen in Gyeongju, in het zuidoosten van Korea. Dit was ooit de hoofdstad van een van de belangrijkste historische koninkrijken en er zijn daardoor veel bezienswaardigheden, zoals tempels, paleizen, grafheuvels (groene grasbergjes van zo'n 15 meter hoog waarvan er tientallen in een park in het centrum van de stad liggen).
29 september 2008
En gisteren zijn we aangekomen op Jejudo, een relatief groot (70 bij 30 km), vulkanisch, subtropisch eiland ten zuiden van Korea's vasteland. Het is Korea's meest populaire vakantie- en huwelijksreisbestemming en wij gaan de komende week bekijken waarom.
7 oktober 2008De afgelopen week hebben wij doorgebracht op Jejudo, een eiland zo'n 5 uur varen ten zuiden van Korea's vasteland.
De tweede belangrijke historische figuur was... Guus Hiddink, onder wiens leiding Korea in 2002 totaal onverwacht de halve finale van het WK haalde. Hij is nog steeds erg populair in Zuid-Korea, op onze eerste dag in Seoul kregen we van een Koreaan al een foto van hem met Guus! In Seogwipo bekeken we het WK 2002 stadion, waarbij we ons voor de zoveelste keer verbaasden over de positieve draai die Korea aan elke tekst en berichtgeving probeert te geven. Op een plakkaat bij het stadion troffen we namelijk de volgende tekst aan: "... we have succesfully completed the great historical task [of holding the FIFA World Cup 2002] based on a great deal of courage and passion. We were able to receive the love and praise of the world for this beautiful and well constructed Jeju World Cup Stadium thanks to the commitment and participation of the whole residents of Jeju who wished to create a glorious new world with the great citizens spirit and the love for our hometown...".
Voor de volgende dag stond een beklimming van Korea's hoogste berg op de planning. We stonden om 6 uur op (een half uurtje later dan thuis, het is tenslotte vakantie...) en al om kwart over 7 aan de voet van de berg.
Na deze superleuke fietsdag was het tijd om Jejudo weer te verlaten en namen we een veerboot terug naar het vasteland. We hebben nu nog een week de tijd om door het westelijk deel van Korea noordwaarts te reizen, terug naar Seoul.
12 oktober 2008
De laatste week in Korea, onderweg van Jejudo naar Seoul, hebben we vier tussenstops gemaakt, in de steden Jeonju, Daejeon, Cheongju en Danyang. In elke plaats zijn we twee nachten geweest. Een dag om te wandelen en de dag van aankomst om iets anders te doen of te bekijken:
In Daejeon zijn we naar een Koreaans badhuis geweest, waar onze wegen zich bij de ingang gedwongen scheidden. We hebben enkele uren in de verschillende baden en sauna's doorgebracht. Er waren baden van 38, 42 en 46 graden in diverse smaken (ginseng, rozen, kruiden) en een koud bad. Niet in dit laatste bad, maar vooral in het bad van 46 graden kostte het veel moeite om zelfs maar korte tijd te zitten. En de mensen die er uitstapten herkende je meteen aan de kreeftrode kleur. Ook bijzonder was het uitgebreide was- en schrob-ritueel, zowel voor, tijdens als na het baden. Jullie zullen begrijpen dat er geen foto bij deze alinea hoort.
Op de tweede dag in elke plaats hebben we telkens een ander Nationaal of Provinciaal Park bezocht:
Morgen nemen we de trein die ons in zo'n 3 uur terug zal brengen naar Seoul. Daar hebben we dan nog anderhalve dag voor we terug vliegen naar Nederland.
We hebben het erg leuk gehad in Korea. Er was veel te zien en te doen, waaronder veel natuur, waar wij erg van houden. En heel belangrijk voor een rugzakreis: de vele nationale parken waren ook nog goed te bereiken en voorzien van goed onderhouden en gemarkeerde wandelpaden. Daarnaast heeft Korea natuurlijk een totaal andere cultuur, waardoor veel van het dagelijkse leven om je heen ook een soort bezienswaardigheid is. Het was bovendien een gemakkelijk land om rond te reizen, met een uitgebreid openbaar vervoer tot in de nationale parken dat altijd stipt op tijd vertrekt. En heel bijzonder voor zo'n leuk land: het is nog niet ontdekt door het westerse massatoerisme, ook iets wat wij erg waarderen.
Echt heel weinig mensen spreken Engels in Korea, ook niet in hotels, restaurants of op busstations. In China hadden we dit in iets mindere mate ook wel meegemaakt, maar daar schoot ons meestal wel iemand te hulp die een klein beetje Engels sprak en dit erg graag wilde oefenen. Het was hier dus soms wel een beetje lastig om achter informatie te komen of een maaltijd te bestellen, maar meestal kwamen we er wel uit, door het ontcijferen van het Koreaanse schrift op de bussen en menukaarten, met handen en voeten of met ons taalgidsje. Al vroegen we ons soms wel af of de zinnen hierin wel klopten, want zelfs het laten lezen van een standaard vraag resulteerde soms in hevig onderling gelach (en een antwoord in het Koreaans).
En we hebben ook nog heerlijk weer gehad. Vaak was het tussen de 25 en 30 graden, meestal zonnig, slechts een enkele keer een bui en een echte regendag.