18 juni 2000

Bericht uit Thailand

We hebben alweer heel wat kilometers afgelegd en hier volgt ons derde reisverslag, vanuit Thailand.

REISROUTE
Kathmandu - Janakpur - Darjeeling - Calcutta - Bangkok - Ko Pha Ngan - Khao Sok National Park - Phang Nga - Hat Yai.

BELEVENISSEN
Toen we op ons ontbijtterras begroet werden met: "good morning, the same as usual?" en we bij het fruitstalletje zelfs niet meer hoefden af te dingen, werd het tijd om uit Kathmandu te vertrekken.

Omdat de reis overland door Oost Nepal naar Darjeeling minstens 24 uur zou duren, besloten we de busrit te onderbreken in Janakpur, een stadje in de Terai, het Nepalese laagland. Wij waren daar twee van de weinige westerse toeristen, zodat we over gebrek aan belangstelling niet te klagen hadden. De plaats deed al erg aan India denken, met kleurig geklede mensen, tempels en overal heilige vijvers waar de hindoepelgrims kwamen baden en offeren. En dat niet alleen, de lokale bevolking deed er de was, liet de eenden uit en waste er fietsen, waterbuffels en kinderen. Ons enige bad was de volgende ochtend op het busstation, dat na een nacht regen was veranderd in één grote, modderige vijver, waar wij naar onze bus doorheen moesten waden.
Bij de Nepalees-Indiase grens kochten we voor onze laatste Nepalese roepies lychees en liepen over een lange brug India binnen, na de gebruikelijke douaneformaliteiten, die alles bij elkaar een uur in beslag namen. Gelukkig konden we ons "oude" visum nog gebruiken.
Met een bus en een jeep gingen we verder naar Darjeeling, een plaats op 2300 meter in de voetheuvels van de Indiase Himalaya. Het is één van de oud-Engelse "hill-stations" en nu een belangrijke vakantiebestemming voor Indiase toeristen die de zomerhitte van het laagland willen ontvluchten. Maar Darjeeling is natuurlijk vooral bekend om z'n lekkere thee en wij bezochten er dan ook een theeplantage. Het was leuk om de pluksters aan het werk te zien tussen de theestruiken met grote rieten manden op hun rug. 
In de fabriek zagen we hoe de theebladeren vervolgens werden bewerkt: gedeeltelijk gedroogd, gebroken, gefermenteerd, verder gedroogd en op grootte gescheiden (zoals de levensmiddelentechnologen onder jullie vast al lang wisten). En we dronken natuurlijk iedere dag deze heerlijke, sterke thee.
Vanuit Darjeeling heb je een prachtig uitzicht op Kanchenjunga, de op twee na hoogste berg ter wereld, als er tenminste geen wolken zijn: tijdens ons verblijf van een week hebben we deze berg ongeveer één uur zien liggen, de rest van de tijd zaten we vooral in de mist.
Verder zijn we nog een dag lid geweest van een oud-Engelse Club, zodat we konden tennissen en squashen, met als gevolg drie dagen strompelen vanwege de spierpijn.
Vanuit Darjeeling namen we een nachtbus naar Calcutta. Helaas was de luxe "rocket" bus vol, zodat wij samen met onze rugzakken in een krappe gewone bus zonder bagageruimte terechtkwamen. Onze medepassagiers waren niet erg blij met ons, want ze moesten bij elke stop over onze rugzakken in het gangpad klimmen.
Calcutta is een erg grote stad (12 miljoen inwoners) en op het eerste gezicht westerser dan Delhi. Wel zijn er veel bedelaars en toen we om vier uur's ochtends naar het vliegveld reden, verbaasden we ons over de enorme aantallen mensen die op straat sliepen: de trottoirs lagen helemaal vol.
Wij waren vooral naar Calcutta gegaan om ons open ticket naar Bangkok vast te leggen. Met veel moeite lukte het ons Air India ervan te overtuigen dat we niet twee weken in Calcutta op een rechtstreekse vlucht wilden wachten, maar in plaats daarvan beter (op hun kosten, met Indian Airlines) terug konden vliegen naar Delhi, zodat we daarvandaan nog diezelfde week naar Bangkok konden vliegen.
Ondertussen bezochten we het planetarium, een historisch museum, de botanische tuin (met een boom met een kruinomtrek van maar liefst 400 meter, één van de grootste ter wereld; het was echter een banyan met vele luchtwortels, zodat de boom meer op een bos leek) en niet te vergeten de bioscoop. Voor een gulden per persoon werden we iedere avond goed vermaakt, was het niet door de film, dan wel door het Indiase publiek. Vooral tijdens de actiefilm "Deep Rising" (geen aanrader) leefden ze op voor ons onbegrijpelijke momenten luidruchtig mee (joelend, schreeuwend en klappend) en verlieten in grote getale de zaal al voor het eind van de film, toen alle actie voorbij leek.
We waren blij dat we het warme, drukke Calcutta konden verlaten en genoten ervan om even in de luxe wereld van vliegvelden en vliegtuigen te zijn. We kwamen 's avonds laat aan in Bangkok en sliepen daarom maar op het vliegveld, de vloer is er niet veel harder dan de meeste Nepalese bedden.
Wij vonden Bangkok een zeer westerse stad met veel verkeer, wolkenkrabbers en grote winkelcentra. Hoewel het laagseizoen was, waren er toch enorm veel toeristen. De tempels waren er wel de moeite waard, heel anders dan we tot nu toe gezien hebben: stoepa's met hoge spitsen, erg kleurig gemozaiekt, met veel goud en spiegeltjes, soms bewaakt door Efteling-achtige wachters. 
Een 45 meter lange, liggende, goudkleurige boedha was indrukwekkend. Om het drukke straatverkeer te vermijden gebruikten we als vervoermiddel vaak de watertaxi over de rivier, net als veel monniken, die hier in het oranje gekleed zijn in plaats van in het bordeauxrood zoals hun collega's in de Himalaya. Vanaf het water hadden we een prachtig uitzicht op de tempels op de oevers en op de skyline van Bangkok. Verder bekeken we Chinatown, met z'n drukke, nauwe marktstraatjes vol soms nog levende handelswaar. Met een zeer luxe bus vertrokken we vanuit Bangkok richting Ko Pha Ngan, een eilandje in Zuid Thailand voor het eerste strand van deze reis. Voor nog geen tientje per nacht vonden we een leuk hutje onder de palmen op het strand, met uitzicht op de prachtig blauwe zee en het koraalrif 50 meter uit de kust. 
Hier was het wel duidelijk te merken dat het laagseizoen was, we hadden het strand voor ons alleen. Na een paar dagen zwemmen, snorkelen, lezen en vooral inlezen over onze volgende reisbestemmingen, vertrokken we naar de jungle van Khao Sok National Park. En weer vonden we een leuke bamboehut, ditmaal tussen de koffiestruiken, rambutanbomen en bananenpalmen, met uitzicht op heuvels bedekt met tropisch regenwoud. 
Omdat het regentijd was, waren er weinig toeristen, maar helaas des te meer bloedzuigers. Iedere 50 meter moesten we stoppen om een paar hongerige exemplaren van onze schoenen, sokken of broek te verwijderen. We liepen met z'n tweeën over smalle paden door dichte jungle, over heuvels en langs een snelstromend riviertje met watervallen. We zagen veel mooie vlinders, vogels, een gehoornde spin, vliegende hagedissen en een grote slang. Hierna reisden we af naar Phang Nga, aan de oostkust, alweer een lokatie van een James Bond film, "The Man with the Golden Gun". Met een "longtailboat" voeren we door de baai, tussen steil oprijzende krijtrots-eilanden en af en toe onder de eilanden door, waar het water soms druipsteengrotten en tunnels had gevormd. We overnachtten in een vissersdorpje dat helemaal op palen gebouwd was, tegen één van de krijtrotsen aan.
En nu zitten we in Hat Yai, onze laatste stop in Thailand, een redelijk grote stad met vooral veel winkelcentra en een relatief goedkoop internetcafé, de hoofdreden dat we hier zijn gestopt. Na het sturen van dit berichtje reizen we door naar Maleisië.

WEER
De zomer in India is erg warm, de temperatuur komt regelmatig ruim boven de 40 graden Celsius uit. Darjeeling ligt boven de 2000 meter en heeft daardoor een wat koeler klimaat, 20 tot 25 graden Celsius. Wij waren er echter tegelijk met een voorbode van de moesson en die bracht vrijwel constant laaghangende bewolking.
In Thailand is het nu regentijd en de meeste dagen hebben we dan ook wel een tropische stortbui meegemaakt. Tussendoor is het vaak ook zonnig en het is altijd heerlijk warm.

BEVOLKING
Janakpur leek qua bevolking wel Indiaas en Darjeeling leek wel Nepalees door de vele sherpa's en gevluchte Tibetanen die er wonen.
In Thailand zien de mensen er weer heel anders uit en in de gebieden waar wij geweest zijn, zijn ze erg westers gekleed. De Thai zijn vriendelijk en behulpzaam en zelfs de straatverkopers zijn beleefd en nemen genoegen met één keer "no thank you". Wij moesten hier echt weer even aan wennen en hebben zelfs een kaartjesverkoopster op een busstation beledigd door niet te geloven dat ze ons naar het goede loket (dat van de concurrent) wilde brengen.

STEMMING
We zijn nu op bijna een derde van de reis en hoewel een jaar in het begin erg lang leek, zijn we nu al blij dat we niet voor "maar" een half jaar reizen hebben gekozen. We raken steeds meer in een reisritme en ons Nederlandse leven lijkt steeds verder weg. We reizen in een iets rustiger tempo dan anders, maar kunnen toch niet lang rustig op één plek zitten: er is nog zoveel meer te zien!
Het verlangen naar supermarkten met zuivelproducten is wat afgenomen, die zijn hier in Thailand namelijk volop. Hoewel we tijdens andere vakanties het liefst primitief reizen, vinden we het nu niet zo erg om even in een wat westerser omgeving te zitten.
Het was leuk om José's verjaardag te vieren op een tropisch strandje, maar ook leuk om, na een paar kilometer lopen, een computer te vinden en alle felicitaties uit Nederland te lezen, bedankt!

VAN DE MENUKAART
In Kathmandu hebben we heerlijk gegeten, bijna zoals je ook in Nederland uit eten zou kunnen gaan. Elke avond kozen we iets uit een ander land: Japans, Italiaans, Mexicaans, Thais, Israëlisch.
Het was ook leuk om in Calcutta weer echt Indiase gerechten te kunnen eten: tandoori, curry's, palak paneer (gekruide spinazie met stukken cottagecheese en gegeten met chapati's of naan). En na elke maaltijd een schaaltje anijszaadjes.
De Thaise keuken staat erg goed bekend en wij genieten er dan ook erg van. Veel noodle-gerechten met pinda's, rijst met hete curry's met kokosmelk, maaltijdsoepen met groente, mihoen en visballetjes die je met stokjes moet eten. En voor het eerst durven we regelmatig wat bij straatstalletjes te eten omdat het er wat hygiënischer aan toe gaat dan in India en Nepal (wegwerpborden in plaats van servies dat in de sloot wordt afgewassen). Ook is er in Thailand volop keus uit tropisch fruit: rambutan, mangistan, ananas, mango, papaya, durian, allemaal erg lekker en goedkoop.
Het Thais is voor ons volkomen onleesbaar. Gelukkig zijn er regelmatig menukaarten in het Engels, die goed te begrijpen zijn. Zo niet, dan wijzen we aan wat we willen eten. De volgende gerechten komen met name van de Nepalese en Indiase menukaarten:

  • makrauni
  • porize
  • musuli
  • younghurt
  • thost
  • vage momos
  • chilli concrane
  • apple filter
  • pinut butter
  • omlatte
Ook Schotse sterke drank is goed te verkrijgen, bijvoorbeeld "Bagpaper wshiky".

WIST U DAT...

  • je in Indiase winkels en restaurants bij gebrek aan kleingeld vaak snoepjes als wisselgeld terugkrijgt?
  • buschauffeurs in Calcutta betaald krijgen per vervoerde passagier en beboet worden voor elke minuut vertraging?
  • dit tot racewedstrijden naar bushaltes leidt waarbij snijden is toegestaan?
  • er in een bakkerij in India een personenweegschaal naast de vitrines met gebak stond?
  • wij niet weten of dit de verkoop zou moeten stimuleren?
  • er in Calcutta nog veel riksja's zijn die door mensen worden voortgetrokken?
  • wij nog een paar andere aparte beroepen tegenkwamen: paraplu-reparateur, straatstrijker (met kolengestookte strijkbout), verkeersbordenschilder op lokatie?
  • de mensen in Azië graag een gokje wagen?
  • er in Nepal veel geld wordt ingezet op Mens Erger Je Niet?
  • wij in een Lucky Draw een rol biscuitjes hebben gewonnen?
  • er regelmatig groepen mensen op straat samendrommen?
  • de oorzaak hiervan vaak een tv-toestel is?
  • we in Calcutta een bioscoop bezochten die naar achteren toe afliep?
  • dit het zicht op het doek niet ten goede kwam?
  • er in de bioscoop meer kakkerlakken dan bezoekers waren?
  • je die in het donker gelukkig toch niet ziet?
  • Euro 2000 ook in Thailand erg leeft?
  • de gemiddelde Thai 's nachts opblijft om alle wedstrijden life te kunnen kijken?
  • wij onze nachtrust nog niet hebben opgeofferd?

PLANNING
We reizen morgen overland Maleisië binnen. We willen eerst het Maleisische schiereiland bekijken en daarna Oost Maleisië, een deel van Borneo. Hiervandaan zijn we van plan om overland naar Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo, te reizen, om vandaar met een boot richting Nusa Tenggara te gaan, de eilandengroep ten oosten van Bali.

Of dit allemaal gelukt is, horen jullie de volgende keer!

Sawat-dii uit Thailand.