08 oktober 2008

Groeten uit Zuid-Korea


Wij zijn een maand aan het rondreizen door Zuid-Korea. Het is een prachtig land met veel nationale parken met uitgebreide wandelmogelijkheden, kleurrijke boeddhistische tempels, een bijzondere cultuur, grote steden met veel neonreclame en weinig westerse toeristen.
Hoewel vrijwel niemand Engels spreekt, is het rondreizen toch relatief gemakkelijk. Het openbaar vervoer is prima en we doen ons best om het Koreaanse schrift zo goed mogelijk te ontcijferen. Verder is het vooral handen- en voetenwerk.
Vernieuwende ervaringen voor ons waren onder andere: overnachten in een tempel en samen met de monniken om half 4 's ochtends met een ceremonie de nieuwe dag verwelkomen, tussen de zichzelf en elkaar schoonschrobbende Koreanen in een ginsengbad van 46 graden liggen, het verkennen van een kilometerslange, donkere, druipende, ondergrondse lavatunnel, het eten van kimchi met stokjes gezeten op de grond aan 30 cm hoge tafeltjes, ons bij elke nieuwe etensaankoop laten verrassen door de inhoud (wat doet bonenpasta in een ijsje??), paddenstoelenwijn drinken, overnachten in een 'love-motel' met een rond bed, veel spiegels, rode sfeerverlichting en een kitscherige inrichting in pasteltinten.
En dan hebben we ook nog heerlijk weer: het is vrijwel elke dag zonnig en ruim 25 graden!

Annyeong-hi gaseyo vanuit Daejeon,

Gerbert en Jose

P.S. Voor de geinteresseerden zijn uitgebreidere reisverhalen elders op deze blog te vinden, inclusief meer van onze foto's dan de beperkte selectie op bovenstaand kaartje.