19 december 2009

Kerstgroeten uit Argentinië


We hebben de afgelopen maand rondgereisd door Argentinië, een prachtig, groot en gevarieerd land. En omdat we toch in de buurt waren, hebben we ook nog een bezoekje gebracht aan een aantal buurlanden: Uruguay, Brazilië en Chili.
Vanuit Buenos Aires zijn we eerst naar het noordwesten gereisd, naar de beroemde, zeer indrukwekkende watervallen van Iguazu, gelegen in een tropisch regenwoud vol kleurige vogels en vlinders.
Daarna hebben we in het noordoosten de omgeving van Salta bekeken: een droog, woestijnachig landschap met rode rotsen, cactussen, zoutvlaktes en vicuña´s.
Toen via het wijngebied van Mendoza, waar we gefietst hebben tussen de wijngaarden met onderweg natuurlijk de nodige proeverijen, naar Bariloche, in het merengebied in het midwesten van Argentinië. Daar hebben we gewandeld, gefietst en gereden met een huurauto tussen de felblauwe meren, witbesneeuwde bergen en perfect kegelvormige vulkaan Lanín.
Aan de oostkust hebben we het dierenrijke schiereiland Valdés bezocht, waar we onder andere walvissen, zee-olifanten, zeeleeuwen, pinguïns, guanaco´s (soort lama´s), nandoes (soort struisvogels) en gordeldieren hebben gezien.
Vervolgens zijn we teruggereisd naar de Patagonische Andes om te kamperen en te wandelen in de Nationale Parken Los Glaciares en Torres del Paine, met hun gletsjers (onder andere de bekende Perito Moreno), met ijsbergen gevulde meren en steile rotspieken.
En gisteren zijn we aangekomen op Vuurland, in Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. Om hier te komen hebben we vanuit Buenos Aires in totaal zo´n 9000 kilometer afgelegd. Daarvoor hebben we ruim 150 (!) uur in lange-afstandsbussen doorgebracht.
Het is in Argentinië nu bijna zomer. Voor ons betekende dit in het noorden een heerlijke temperatuur van zo´n 35 °C, maar hier in het zuiden is het nog geen 15 °C. Dit in combinatie met de altijd aanwezige, harde wind lijkt een goede voorbereiding op onze terugkeer in de Nederlandse winter.

Vanaf Vuurland wensen we jullie allemaal sfeervolle Kerstdagen en een vlammend 2010!

Gerbert en José