12 oktober 2011

Fietsen in Japan


De afgelopen maand hebben wij door Japan gefietst. We zijn begonnen op het zuidelijke eiland Kyushu met z'n rijstvelden en vulkanen. We strandden enkele dagen door een voorbijrazende tyfoon, maar gelukkig waren er voldoende 'onsen' (heetwaterbaden) om ons een tijdje te vermaken.

Toen er weer boten voeren, vervolgden we onze reis op het eiland Shikoku. We fietsten langs de kust, met prachtig uitzicht op de vele eilandjes en af en toe een onderbreking bij een tempel, kasteel of Japanse tuin.

Een volgende veerboot bracht ons naar het hoofdeiland Honshu, waar we na een bezoek aan een sake-brouwerij nog net niet slingerend Kyoto bereikten. Een aantal culturele dagen volgde, met pagodes, boeddhistische tempels en Shinto-heiligdommen met hun karakteristieke 'torii' (rode toegangspoorten, soms honderden achter elkaar).

Vervolgens fietsten we langs Mount Fuji, een perfect kegelvormige vulkaan en met 3776 meter Japan's hoogste berg, naar Tokio. In deze stad van 13 miljoen inwoners proberen we tussen de wolkenkrabbers, neonverlichting en mensenmassa's nog wat uit te rusten van 1500 kilometer fietsen.

Afgezien van de tyfoon hebben we heerlijk weer gehad, veel zon en 25 tot 35 graden. We hebben zoveel mogelijk gekampeerd en eten vrijwel dagelijks sushi als lunch, natuurlijk met stokjes. De mensen zijn vriendelijk, al blijft het wat lastig communiceren in het Japans. En, heel belangrijk voor fietsers: er zijn geen loslopende honden en het is hier zo veilig dat je een fiets inclusief tassen rustig even onbeheerd kunt achterlaten.

We hebben kortom een leuke, actieve vakantie gehad in een bijzonder land.

Sayonara vanuit Tokio!

Gerbert en Jose