25 september 2010

Sri Lanka (2)

De afgelopen week zijn we van Polonnaruwa via Matale en Kandy naar Nuwara Eliya gefietst.

Het fietsen bevalt ons nog steeds erg goed. We zitten nu in het bergachige midden van het eiland, wat betekent dat we meer hebben moeten klimmen de afgelopen dagen, maar dat was niet echt een probleem. Een nadeel is wel dat het in de bergen op dit moment volop regentijd is. De eerste dagen hadden we veel geluk, met in ieder geval overdag droog en zonnig weer én mooie groene landschappen. Maar gisteren, op onze zwaarste dag, waarbij we van 500 naar 2000 meter moesten klimmen, hadden we wat minder geluk en fietsten we de hele dag in de stromende regen. Dit was met name erg jammer omdat we door een prachtige omgeving fietsten met theeplantages, watervallen en mooie uitzichten, waar we door alle wolken nu weinig van zagen.

Naast fietsen hebben we nog een aantal andere dingen gedaan:

In Polonnaruwa hebben we de tempels en ruïnes van deze tweede Koningsstad bekeken. Hier stond nog wat meer overeind dan in Anuradhapura en het lag in een mooie, bosrijke, rustige omgeving (waar het leuk fietsen was...).



In Kandy hadden we een rustige dag gepland in de Botanische Tuin. Helaas wisten we niet dat het een lokale feestdag was (volle maan!?), waarbij half Kandy ging picknicken en voetballen in de Botanische Tuin, waardoor de rust ver te zoeken was. Wel zagen we veel bijzondere bomen en planten, waaronder specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel en kaneel.

In Kandy bekeken we ook de Tempel van de Tand, de belangrijkste boeddhistische tempel in Sri Lanka, waar volgens zeggen een tand van Boeddha bewaard wordt (in 500 voor Christus gered uit de crematiestapel en in het haar van een pinses naar Sri Lanka vervoerd). We mochten samen met heel veel pelgrims een korte blik werpen op de gouden stolp waarin de tand zit. Het was zeer sfeervol door de vele pelgrims die lotusbloemen offerden en olielampjes brandden.

Vanuit Kandy zijn we een dagje naar het Pinnewala olifanten-weeshuis geweest. Hier worden zo'n 85 olifanten opgevangen en verzorgd. Het leukste om te zien was het baden van de olifanten in de rivier.



Nu zijn we dus in Nuwara Eliya, een oud-Engels 'hill station', gelegen op de flanken van Sri Lanka's hoogste berg, temidden van theeplantages. Er zijn hier veel dingen die aan Engeland doen denken zoals Victoriaanse gebouwen en het klimaat, maar het straatbeeld vol rokende vrachtwagens, bussen en driewielers is verre van Engels.
Vanmorgen hebben we hier een theeplantage en theefabriek bekeken.

We zijn van plan om nog een paar dagen in de bergen te blijven en daarna langzaam af te zakken naar de zuidkust, waar het klimaat hopelijk weer wat tropischer is.